Niğde Belediyesi’yle Tarihi Mekanlar Hayat Buluyor — Niğde Belediyesi

Niğde Belediyesi’yle Tarihi Mekanlar Hayat Buluyor

Niğde Belediyesi, ecdat yadigarı tarihi eserlerin restorasyon ve çevre düzenlemeleri ile daha kullanışlı hale getirilmesi için başlattığı çalışmaları sürdürüyor. Tarihi 3 camiye şadırvan, bir cami ve bir türbede ise restorasyon ve çevre düzenlemesi çalışması yapacak olan Niğde Belediyesi, Paşa Hamamı’nın yanına da katlı otopark yapımı için girişim başlattı.

Niğde Belediyesi’nin tarihi ve turistik değerlere verdiği önem nedeniyle “medeniyetlerin yaşatıldığı şehir” olarak anılan Niğde’de, ata mirası eserlerin gelecek kuşaklara aktarılması için yeni plan ve projeler uygulanıyor.

Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, Hanım Camii, Torbalı Camii ve Sıralı Camii’nde yapılacak şadırvanlar ile Esenbey Türbesi ve Sungurbey Camii’nde yapılacak çevre düzenlemesi ve restorasyon çalışmaları kapsamında Kayseri Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nü ziyaret etti. Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Yiğit’in de eşlik ettiği ziyarette tarihi Paşa Hamamı’nın yanına yapılması planlanan katlı otopark çalışması da görüşüldü.

Kayseri ziyaretiyle ilgili değerlendirme yapan Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, Niğde’nin birçok cami, medrese, kapalı çarşı, kilise ve eski konaklar gibi tescilli tarihi eserlere ev sahipliği yaptığını belirtirken ve bu eserlere yapılacak restorasyon çalışmalarının vakıflar bölge müdürlüğü ve anıtlar kurulunun onaylayacağı projeler kapsamında olduğunu söyledi. Restorasyonun şehir turizmi ve tarihinin yeniden can bulması açısından çok önemli olduğuna dikkat çeken Akdoğan, ‘’Medeniyetlerin yaşatıldığı şehrimizde geçmiş tarihlerden bugüne kadar intikal eden ecdat yadigarı birçok eserimiz var. Bunlar da başta Kayseri Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne ve Nevşehir Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’na bağlı tescilli binalarımız’’ dedi.

MÜSAADE ALMAK İÇİN GİTTİK

Belediye Başkanı Akdoğan Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne yaptığı ziyarette Niğde merkezde yer alan tarihi eserlerin restorasyonu ve çevre düzenlemeleriyle ilgili taleplerini vurguladı. Başkan Akdoğan restorasyonu biten Hanım Camii’ne  şadırvan yapılması için izin girişiminde bulunduklarını belirterek ‘’Torbalı Camii’nin lavabo ve şadırvanının yenilenmesiyle ilgili ve caminin projelendirilerek yeni bir cami yapılmasıyla ilgili görüşümüz oldu. Bunun dışında Sıralı Camii’sine şadırvan yapılması için Vakıflar’dan müsaade istiyoruz. Yani bunları siz yapın diye oraya gitmedik. Sadece müsaade almak için  gittik’’ şeklinde konuştu.

PAŞA HAMAMI’NIN YANINA OTOPARK PLANLIYORUZ

Belediye Başkanı Faruk Akdoğan’’ Esenbey Türbesi’nin restorasyonuyla ilgili bir girişimimiz oldu. Bunun dışında Paşa Hamamı’nın yanına bir otopark planlıyoruz. Burası da hamamın tescilli olmasından dolayı kurul iznine tabii’’ dedi.

SUNGURBEY CAMİİ İHTİŞAMINA KAVUŞACAK

Yapılacak olan restorasyonlarla Niğde’deki tarihi eserlerin gün yüzüne çıkacağını belirten Akdoğan Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden en önemli talebin ecdat yadigarı Selçuklu Mimarisi olan Sungurbey Camii’si olduğunu belirtti. Akdoğan ‘’ En önemli talebimiz de Selçuklu mimarisi şaheseri olan Sungurbey Camii’nin restorasyonunun aslına uygun şekilde yapılmasıyla ilgili çalışmaları proje üzerinde görmek ve bunu hızlandırmak için gerekli adımları atmak idi" diye konuştu.